Talking money

De dingen over geld die je je kind NIET vertelt

MoneyRebels is natuurlijk all about talking money met je kids. Hoe beter jullie er met elkaar over kunnen praten, en elkaar begrijpen, hoe beter je je kind kunt helpen in het maken van slimme geldkeuzes. Er zijn echter ook wat dingen die je beter niet met je kind kunt bespreken. Dit zijn de belangrijkste:

Je salaris

Grote kans dat je dat toch al niet deed, want daar zijn wij Nederlanders niet zo van, maar mocht je nog twijfelen, niet doen. Je kind kan op dit moment nog niets met die informatie, omdat het bedrag zoveel hoger ligt dat hun eigen referentiekader. Je kunt ze natuurlijk wel wat context geven, als in: is het laag, gemiddeld, hoog?  Maar dat hoeft niet. Scheelt weer in de gesprekken op het schoolplein. 

Welke ouder meer verdient

Je kunt je voorstellen dat dit soort informatie, je kind een gevoel kan geven dat de ene ouder meer bijdraagt of toevoegt dan de ouder. Wat uiteraard niet zo is, omdat niet alles in euro’s is vast te leggen. Mocht er een ouder minder werken dan de ander, zorg dan ook dat de focus niet komt te liggen op degene die het inkomen ‘binnenbrengt’. Vermijd dit dan ook door je focus te houden op de unieke talenten en bijdragen van ieder familielid.

Dat je buurman rijk is, en je oom een financiële nietsnut

Je hebt het er misschien wel eens met je partner over in de auto, in huis, over de financiele top- of juist wanprestaties van iemand in je omgeving. Of misschien zorgt geld zelfs wel voor geschillen bij jullie in de familie? Ruzie over een erfenis, een lening die niet terugbetaald is, een buitengewoon uitgavenpatroon van iemand. Je zou niet de eerste familie zijn waar er irritaties zijn rondom een financieel onderwerp. Zorg echter dat je kinderen hier geen notie van krijgen. Grote kans dat zij daardoor een verkeerde indruk krijgen van een familielid of vriend, en die indruk gaat niet vanzelf weg als alles weer is opgelost. 

Needless to say misschien, maar ditzelfde geldt uiteraard ook voor jouw mening over de financiële skills van je (ex-)partner. Dit is niet geschikt voor je kinderen en bovendien weet jij niet wat er vervolgens mee gebeurt in het koppie van je kind. Financiële meningen en meningsverschillen zijn niet geschikt voor je kids.

Wat het cadeau heeft gekost

Wat je hier namelijk mee zegt, is dat het belangrijk is hoe duur een cadeau is, om de waarde ervan vast te kunnen stellen. Maar als we eerlijk zijn, komen we al snel tot de conclusie dat de waarde van een cadeau vaak niet in geld is vast te stellen. Een cadeau waarbij iemand echt zijn best heeft gedaan om iets uit te zoeken wat bij je past, een cadeau dat iemand meeneemt om iets liefs te doen, een leuk uitje met elkaar, maar ook de zelfgemaakte tekening van je eigen kinderen. Het gaat niet om hoe duur iets is, maar wat de ander er mee zegt. En natuurlijk zijn we het daar allemaal over eens. Dus let er ook op dat dát de boodschap is die doorklinkt in je communicatie. 

Je geldzorgen

Geldzorgen houden je iedere dag bezig. Vaak zelfs de hele dag. Het is daardoor niet onlogisch dat je daar dan vervolgens ook over communiceert. Toch willen we je adviseren om je kinderen er niet te ver in mee te nemen, omdat kinderen het nog op hun eigen manier interpreteren. Kijk maar eens naar interviews met kinderen die zijn opgegroeid met geldzorgen: eigenlijk hoor je ze allemaal zeggen dat zij naar eigen inzicht hun ouders wilden helpen en zichzelf zijn gaan wegcijferen. Antwoorden voor hen zelf alvast invulden, in plaats van het openlijk te bespreken. En nee, je hoeft niet te faken dat alles goed gaat. Je hoeft ook geen dingen te kopen die je niet kunt betalen om hen het gevoel te geven dat alles goed gaat. Beperk je communicatie tot de dingen die ze wel begrijpen en niet dubbel kunnen interpreteren. “Nee, we kunnen nu niet die nieuwe schoenen kopen.” Dat is een duidelijke zin. Daar hoeft niet bij dat het niet kan, doordat je schulden hebt. Of je je zorgen maakt of je de vaste lasten überhaupt wel kunt betalen deze week. Het is wel goed om daar met iemand over te praten en het niet op te kroppen, maar bespreek dit liever met een volwassene. 

Van luchtige onderwerpen, tot de meer uitdagende onderwerpen. Onthoud dat de belevingswereld van je kind rondom het thema ‘geld’ nog anders is dan dat van jou en je daarom ook je communicatie daar op zult moeten afstemmen. 

Heb jij nog meer ideeën over financiële onderwerpen die je beter niet met je kinderen kunt bespreken? Laat ze hieronder achter! 

Geef een reactie