Een gillende peuter bij de kassa: deze gouden (geld)tips helpen je.

Ik wil een snoepjeeeeeeeeeee! Je kent het wel. Ik ben vast niet de enige die wel eens met een gillende peuter of kleuter bij de kassa heeft gestaan. En zoals het Omdenken-boek in mijn kast zegt: Heb jij even geluk! Dit is hét moment voor jou als ouder om je kind de eerste geldlessen mee te geven. Kun je daar wat tips bij gebruiken? Deze gaan je vast helpen. 

1. Wees eerlijk. 

Het is heel natuurlijk dat je als ouder er even een leugentje in wil gooien om een driftbui midden in de winkel te voorkomen. We kennen vast allemaal wel de ‘Ik heb geen geld bij me voor snoepjes’-smoes. Om vervolgens een paar minuten later je pinpas pakken om een flinke boodschappentas af te rekenen. 🙂 Ik geef toe, het lijkt een onschuldig leugentje te zijn, maar beter is om gewoon eerlijk te zeggen dat je je geld niet aan snoep wilt uitgeven. En ze gelijk te leren dat je iedere euro maar 1 keer kunt uitgeven. Ik vertelde dan bijvoorbeeld dat ik dat geld liever wilde bewaren om te sparen voor een leuke vakantie met elkaar. Bollo (van Landal) werkt bij onze jongens altijd erg motiverend. 

En weet je, uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen die smoes toch al niet geloven, oops. 😉

2. Vul dat buikje.

Hongerige kinderen zijn niet de gezelligste kinderen. Die van mij niet in ieder geval. Zorg daarom dat ze eten voordat je boodschappen gaat doen, of neem iets mee dat ze vanuit je winkelwagentje kunnen eten. 

3. Beter afleiding dan verleiding. 

Mijn ervaring is dat het helpt om spelletjes te doen tijdens het boodschappen, of hen specifieke taken te geven. Verschilt per kind. Mijn oudste ging het liefst bij de TV/spelletjeskast zitten in de winkel en de jongste wil me juist graag helpen. Wat het ook is dat hen afleidt, doe precies dat. Dat scheelt je weer wat zweetdruppels op je rug. 

En er zijn natuurlijk ook gewoon van die dagen dat je helemaal geen zin hebt in al dat gedoe. Ga in dat geval langs tip drie en gelijk door naar tip vier. 

4. Manage de verwachtingen van je kind.

Wat ook vaak goed werkte, was om van tevoren al aan te geven wat ik wel en wat ik niet ging kopen. Bijvoorbeeld: “We gaan nu even naar binnen om brood te kopen. Ik koop vandaag geen snoep of andere dingen.” En – tegen mijn eigen verwachtingen in – was een discussie bij de kassa dan al snel opgelost door ze te herinneren aan die woorden. 

5. Focus je op de toekomst.

Nu klinkt het nog als krijsen om een stukje chocola. Later kan dat klinken om krijsen voor de nieuwste Nikes. Je kunt het ze beter nu leren, nu ze nog klein zijn en het om kleine dingen gaat. Dat hebben ze die les maar alvast te pakken. Kinderen die vroeg leren wachten, zijn ook minder geneigd om later overhaaste financiële beslissingen te nemen. En dat is het wel waard. Toch? 

En tja, je kunt natuurlijk ook gewoon je boodschappen voortaan bestellen. Dat scheelt ook een boel discussies. 😉

Geef een reactie