MoneyRebels banner

Geldtypes: waarom dit onmisbaar is in je financiële opvoeding.

Als je meerdere kids, of neefjes, nichtjes, buurkindjes hebt, zul je al snel zien: geen enkel kind is hetzelfde. Misschien heb je zelf wel een broer of zus en zie je daar ook al duidelijk de verschillen, ondanks dezelfde opvoeding. Hoe kan het dan dat we vaak maar aan één soort financiële opvoeding denken? Waarom verwachten we dan dat kinderen op één en dezelfde manier omgaan met geld? Je ziet het al, het is belangrijk om ieder kind te geven wat het nodig heeft in de opvoeding, en dat is voor geen enkel kind hetzelfde. 

En dat is ook niet zo gek. We zijn ook niet allemaal gemaakt om hetzelfde te worden, of te gaan doen in het leven. Het mooie is dat ieder mens anders is, met zijn of haar eigen unieke talenten. Daar past dus ook een andere manier van keuzes maken, van leren en zelfs van stress bij. Bij de Geldtypes kijken we vanuit de mens, jouw kind, naar de manier waarop hij of zij keuzes maakt met geld. 

Even wat achtergrondinformatie 

Voordat je denkt: ja ja, ik ken al die testjes wel, maar wat heb ik er aan? Wordt er nu weer een sticker of label op mijn kind geplakt? Nee, geloof ons, dat is wel het laatste wat we willen. De Geldtypes zijn een middel om te leren wat jouw kind nodig heeft en om jou te helpen de juiste tools in te zetten binnen je (financiële) opvoeding. We werken daarbij met een wetenschappelijk onderbouwd communicatiemodel, 7Life. We vinden het namelijk belangrijk dat er goed onderzoek is gedaan naar wat we jou aanreiken voor je kind. En bovendien vinden we het belangrijk om te benadrukken dat iedereen, van jong tot oud, alle stijlen ‘in’ zich heeft, maar vaak wel een bepaalde voorkeur heeft voor een bepaalde stijl of stijlen. 

De Geldtypes

Nieuwsgierig geworden? Dan gaan we je misschien alleen nog maar meer nieuwsgierig maken door al de eerste informatie met je te delen over de verschillende Geldtypes. Here we go!

Pionier

Gaat jouw kind het avontuur niet uit de weg? Heeft jouw kind een sterk rechtvaardigheidsgevoel? Dan houdt jouw kind vast van snel resultaat met zijn of haar geld.

Doordenker

Is het voor jouw kind belangrijk om iets interessant te vinden, voor hij of zij over gaat tot actie? Heeft het tijd en ruimte nodig om zich terug te kunnen trekken? Dan heeft het vast zijn of haar eigen gedachtes over geld, die soms zelfs een beetje filosofisch kunnen zijn. 

Zorger 

Doet jouw kind alles vanuit het hart? Is het invoelend en meelevend met een ander? Is het vol passie en durft het zijn of haar hart te volgen? Dan maakt jouw kind waarschijnlijk keuzes met geld vanuit een emotie, een gevoel ergens bij.

Verbinder

YOLO! Houdt jouw kind wel van gezelligheid, humor, leuke dingen doen met vrienden? Staat het positief in het leven? Dan geeft je kind daar vast ook graag wat geld aan uit. 

Doener

Heb jij een ijverig kind dat praktisch handig is, en je graag helpt? Grote kans dat jouw kind dan zijn of haar geldzaakjes goed op orde heeft en dingen koopt die nuttig zijn. 

Strateeg

Heb jij een ambitieuze plannenmaker in huis, die een beetje competitie niet uit de weg gaat? Dan heeft jouw kind wellicht ook wat spaarplannen die het wil (en zal!) behalen en houdt het daar graag zelf de controle over.

Beheerder

Heb jij een kind dat weloverwogen beslissingen maakt, waarbij zijn of haar gedachten, gevoel en wil in balans zijn? Grote kans dat je kind dan ook verstandig met geld wil omgaan en voor duurzame kwaliteit gaat. 

Even voor de zekerheid: je kind is dus niet één van deze Geldtypes, maar heeft zijn of haar persoonlijke samenstelling. Wil je er meer over weten? Zoals hoe je je kind het best kunt ondersteunen in de financiële opvoeding per stijl, wat de spaarverschillen zijn en wat je kunt doen bij geldstress? Je kunt al een goede start maken met één van onze e-books en de verdere verdieping vind je vanaf dit najaar in de e-learning. Alles ontwikkeld door gecertificeerde 7Life trainers & coaches. 

We hopen dat dit je al een goede eerste indruk heeft gegeven van de verschillende Geldtypes. Laat je hieronder even weten welke jij het meeste herkent bij je kinderen? En bij jezelf? 

Geef een reactie