Heb jij een bijna-brugklasser in huis? Dan zijn deze tips voor jou!

Weet je het nog? Al die tussenuren die je vroeger had op de middelbare school? In het begin zat ik nog braaf mijn boterhammen op te eten die mijn vader ‘s ochtends voor me maakte. Maar al snel had ik de automaten gevonden en later ook de winkels in de buurt. De pakken roze koeken en ander chemisch goed maakten mijn tussenuren en pauzes al snel een stuk aangenamer. En die van jouw (bijna) brugklasser straks wellicht ook. Er is alleen in de tussentijd het één en ander veranderd in de schoolkantines, dus let even hier op:

 1. Zorg dat je kind een pinpas heeft.
  Tegenwoordig gaat alles digitaal op de scholen. Dat is op zich fijn; je kunt je cash geld niet meer verliezen en je kunt online goed bijhouden waar al die centen toch heengaan. Het is daarom wel belangrijk dat je kind een pinpas heeft voor hij of zij naar de middelbare school gaat. Je kind kan vanaf 8 jaar een eigen rekening aanvragen bij de bank. Met een eigen pinpas.

Belangrijk: laat je kind zelf onderzoek doen naar welke bank bij hen past. Leer hen waar je allemaal op kunt letten bij het kiezen van een bank. Denk bijvoorbeeld aan rente op je betaalrekening, duurzaamheid of een fijne mobiele app. De sites https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/ Of van de Consumentenbond, kunnen extra inzicht geven.

 1. Leer je kind pinnen.
  Je kinderen hebben jou al geruime tijd zien pinnen in de winkels, bij de automaat. Maar om het vervolgens zelf te doen is toch even nieuw. Oefen dat daarom samen, voordat je kind de stap naar de middelbare school maakt.
 2. Kies een vaste plek voor de pinpas.
  Met de komst van contactdoos betalen, is je pinpas verliezen extra vervelend geworden. Mensen kunnen zo snel misbruik maken van je pinpas. Kies daarom met je kind een vaste plek voor de pinpas. Dat kan zijn in het hoesje van de mobiel, een vast vakje in de tas, of een andere vaste plek. Even snel in je broek is niet zo’n goede plek. Maak je kinderen ook bewust van het belang om je pinpas goed te bewaren.
 3. Leer je kind mobiel bankieren.
  Vrijwel iedere bank heeft een eigen app waar je mee kunt internetbankieren. Help je kind met het installeren en leer hen hoe ze de app kunnen gebruiken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in de gaten houden of er geen gekke afschrijvingen zijn en, ook niet onbelangrijk, wat hun saldo is.
 4. Begin met financieel overzicht te creëren
  Wekelijks je financiën doornemen is een gewoonte die je vanaf nu al kunt aanleren. daar waar ze eerst hun spaarpot steeds even checkten, wordt dan nu online. Kies een vaste dag in de week dat ze hun internetbankieren even doorlopen. Kloppen de uitgaves, hoeveel hebben ze uitgegeven die week, hoeveel hebben ze nog tot de volgende zakgeldbetaling? Op deze manier leer je hen om dit in de gaten te houden, te reflecteren op hun uitgaven en in te schatten of ze nog genoeg hebben voor de rest van de maand. En…… probeer dan niet teveel te oordelen over de uitgaves. Als in: Wat?! Hoe vaak ga je wel niet naar de Mac? Gewoon. Niet. Doen. Denk gewoon op=op.

Zo, alles goed voorbereid. Dat geeft jou & je kind op dat gebied alvast wat rust. En dan nog een laatste tip: je vindt op deze site nog veel meer tips die je helpen in de voorbereiding. Zo hebben we een e-book voor ouders van een (bijna) brugklasser, en ook de blog over geldezels is echt een mustread.

Geef een reactie