Hoeveel zakgeld geef je?

Hoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld? Met stip op 1 de meest gestelde vraag over zakgeld. MonnieClub geeft je graag antwoord. Het hoogte van het zakgeld bedrag is afhankelijk van 3 onderdelen. We nemen ze alle drie met je door.

> De leeftijd van jouw kind

Dit is natuurlijk best logisch. Het zakgeldbedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Hoe ouder ze worden hoe hoger het zakgeldbedrag wordt.

> Welke zakgeld afspraken maak je samen?

Om het juiste bedrag te bepalen is het belangrijk om te weten wat jouw kind moet en mag doen met het zakgeld. Als ze meer ‘moeten’ zoals bijvoorbeeld sparen of eigen cadeautjes kopen, hoort hier een hoger zakgeldbedrag bij.

Kijk samen met je kind naar de uitgaven en bepaal wie wat betaalt. Dat helpt bij het bepalen van het bedrag maar maakt het vooral  overzichtelijk. En daar houden wij van.

> Jouw eigen portemonnee

Kijk vooral ook naar je eigen portemonnee. Wat is haalbaar? Waar voel jij je goed bij.

Zakgeld per leeftijd

Wil je weten wat de gemiddelde bedragen zakgeld zijn per leeftijd? Bekijk het op de website van het Nibud.

Werk jij al met een zakgeldcontract?

Vergeet niet om alle afspraken vast te leggen in een zakgeldcontract! Daarmee leg je alle afspraken vast en voorkom je onduidelijkheden. Op Pinterest staan leuke contracten maar een gewoon lijntjes papiertje werkt natuurlijk ook helemaal prima. .

Klusjes in plaats van zakgeld

Is zakgeld niet jouw ding maar wil je je kind toch leren omgaan met geld? Denk dan eens aan het invoeren van klusjes. Natuurlijk niet de gewone huishoudelijke taken. Die horen er gewoon bij. Maar we hebben het over de extra klusjes waar ze een klein bedrag mee kunnen verdienen. Dan leren kinderen namelijk dat je een prestatie moet leveren om geld te verdienen. En daardoor leren ze ook meteen meer over de waarde van geld.

Lees ook: De 10 leukste klusjes voor de kids

Nog meer tips?

Wil je nog meer tips over zakgeld en andere geldvaardigheden? In het MoneyRebels Book Zakgeld hebben we alle tips gebundeld. Een heel praktisch e-book met veel praktische tips en slimme tools. Inclusief een uitleg over de verschillende geldtypes.

Geef een reactie