Private property

Phishing, geldezels en andere dingen waar je je kind meer over wilt leren.

Financiële criminaliteit is iets van alledag. Het is niet leuk, soms misschien zelfs wel een beetje eng, maar wel iets om je kind goed over voor te lichten. Voorkomen is beter dan genezen, zullen we maar zeggen. Dit is wat je je kind kunt leren: 

Whatsapp fraude 

Bij Whatsapp fraude proberen criminelen je over te halen om geld naar hen over te maken, door zich voor te doen als iemand anders. Vaak een bekende van je.

Je ontvangt dan een appje, waarbij diegene jou een verzoek doet om op korte termijn een bedrag over te maken. Ze verzinnen dan vaak een verhaal over problemen die ze anders krijgen, of iets dat ze mislopen. Ze verzinnen dat natuurlijk niet zomaar: ze hebben zich dan echt wel even verdiept in jou, je vrienden en/of familie. Dingen die je leuk vindt. Je denkt daardoor sneller dat het echt waar is. 

Je kunt het gemakkelijk voorkomen, zeker nu je weet dat dit bestaat. Het helpt al nooit zomaar geld over te maken, of een link te openen. Criminelen zijn steeds beter in online fraude, dus eigenlijk mag je dergelijke verzoeken altijd wantrouwen. 

Komt het volgende in de app voor, mag je extra voorzichtig zijn: 

De ‘bekende’ heeft een nieuw nummer gekregen;

Het gaat om een dringend verzoek;

Je vragen worden niet beantwoord.

Wat kun je doen? Bel de bekende even op (op het ‘oude’ nummer) als je toch twijfelt om het te checken. En als je nog wat inspiratie nodig hebt om de oplichter te beantwoorden, is dit wel een leuke link: https://www.thebestsocial.media/nl/whatsapp-oplichters-reacties-trollen/. Kijk uit, slappe lach gevaar. 

Phishing

Phishing is een vorm van internetoplichting die via de mail plaatsvind. Het doel van de oplichters is om achter jouw persoonlijke (bank)gegevens te komen. 

In een phising mail wordt er gevraagd of je op de link wilt klikken en daar wilt inloggen met je gegevens. Als je inlogt, zijn jouw inloggegevens bij hen bekend en kunnen zij inloggen in jouw internetbankieren. In het verleden stonden phishingmails bomvol spelfouten, verkeerde logo’s en zag je aan de afzender al snel dat het niet klopte. Tegenwoordig lijken ze echter erg goed op de echte mails en websites, dus is dat geen graadmeter meer. 

Wat belangrijk is om te weten, is dat financiële instellingen jou nooit via de mail zullen vragen om je persoonlijke gegevens. Als dat al gebeurt, verwijzen ze je naar de Mobiel Internetbankieren App, zodat je daar in een veilige omgeving kunt inloggen. Dit geldt overigens voor alle instellingen.  Zeker ook de instellingen waar je met je DIGID moet inloggen, zoals de Belastingdienst of het CJIB. 

Toch even checken? Kijk dan goed naar het mailadres. Je zult zien dat daar toch vaak een klein foutje in zit. Kijk ook goed naar het verzoek wat ze doen: is dat logisch in jouw geval. En zoek contact met de instelling zelf. Ik heb wel eens een mailtje doorgestuurd, omdat ik een betaling moest doen die ik niet herkende. In de mail zelf zag ik niets afwijkends. En toch was het Phishing. 

Geldezels

Geldezels zijn misschien nog wel de lastigste, en de belangrijkste om je kind goede voorlichting over te geven. Geldezels zijn bankrekeningfraude en hebben te maken met witwaspraktijken. 

De crimineel heeft illegaal geld die hij wil witwassen. Ze werken daarom met een hippe jongere die andere jongeren vraagt of ze tijdelijk even hun pinpas en pincode mogen lenen tegen een aantrekkelijke vergoeding of een cadeau. Misschien EUR 350,-, waar je net die toffe sneakers van kunt kopen die je al wilde. En dat zonder er iets voor te doen! Ook hier geldt: als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat ook. 

Het geld krijg je altijd wel. Ze komen na wat ze hebben beloven en zo ben je al snel op een gemakkelijke manier een stuk rijker. Wat je vooraf niet hoort, is dat banken continue alle transacties in de gaten houden en er al snel een belletje gaat rinkelen als er op de rekening van je kind ineens een groot bedrag gestort wordt en gelijk wordt opgenomen. Bij verdachte transacties wordt de politie ingeschakeld. Als er, zoals in dit voorbeeld, sprake is van criminele activiteiten, kun je daarvoor een strafblad krijgen. Met de nodige gevolgen voor je toekomst qua baan, opleiding, hypotheek, enzovoorts. Let daarom op: je pinpas en pincode zijn persoonlijk en geheim. Die deel je dus met niemand. 

Is je kind toch slachtoffer geworden van financiële criminaliteit?

Hou het gesprek open met je kind en vermijdt schaamte. Dat helpt namelijk niet en zorgt er alleen maar voor dat je kind je niet betrekt bij de oplossing. Neem het ook niet over, maar help je kind om het zelf op te lossen en vergoed het verlies niet. Deze les, hoe pijnlijk ook, is er wel eentje die er voor zorgt dat je kind voortaan heel alert is op financiële criminaliteit en waardoor, hopelijk, grotere schade kan worden voorkomen wanneer ze later over meer geld beschikken.

Behoefte aan nog wat extra informatie? Dit zijn goede linkjes die je mogelijk verder kunnen helpen:

https://www.fraudehelpdesk.nl/

https://www.veiligbankieren.nl/meld-fraude/

https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/fraude/geldezel/?gclid=Cj0KCQjwsLWDBhCmARIsAPSL3_2X2oeCvYZ1f-r6DhbcBTlAgozqxfDP5QFUZmGraiGBvFE_2E_VuAIaAtyUEALw_wcB

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/

Geef een reactie