De top 10 klusjes

Sommige kinderen vinden het heerlijk om klusjes te doen waarmee zij een extra zakcentje kunnen verdienen. MonnieClub heeft voor jou een top 10 samengesteld van alle klusjes die kids op jonge leeftijd (vanaf een jaar of 8) tegen een kleine vergoeding kunnen doen. Handig voor jou als ouder, maar nog beter voor kinderen. Zo leren zij immers dat ‘werken’ ook van belang is en dat ze met klusjes hun eigen zakgeld kunnen verdienen. Lees snel verder!

  1. Auto wassen. Misschien wel heel herkenbaar van toen je zelf klein was: geld verdienen met het wassen van de auto van je vader of moeder! Laat nu je kids hun gang gaan en voor een paar euro heb jij weer een schone auto.
  2. Onkruid wieden. Is jullie tuin veranderd in een wildernis? Vraag je kinderen om het onkruid te wieden! Voor jou misschien niet het meest leuke klusje, voor hen fijn om lekker buiten bezig te zijn.
  3. Strijken. Oudere kinderen vinden het leuk om je te helpen met strijken. Bied de makkelijke items aan waar niet veel mis mee kan gaan en blijf zelf in de buurt om te zien of alles goed gaat.
  4. Lege flessen wegbrengen. Heb je veel lege flessen in huis? Vraag je kinderen om deze weg te brengen. Flessen met statiegeld kunnen terug naar de supermarkt en je kunt je kind het statiegeld laten houden. Voor flessen die bestemd zijn voor de glasbak, kun je een klein geldbedrag geven.
  5. Huisdieren van de buren verzorgen tijdens de vakantie. Hebben jullie buren met huisdieren, bijvoorbeeld een kat of goudvis? Bied hen aan dat jullie de huisdieren verzorgen, terwijl zij op vakantie zijn. Welk kind vindt het nou niet leuk om de vis of kat eten te geven? Je hoeft je buren hier uiteraard geen geld voor te vragen, maar geef je kind zelf een kleine vergoeding.
  6. Boodschapjes doen. Ben je net iets vergeten in de supermarkt en heb je even geen tijd om snel terug te gaan? Vraag aan je kinderen of zij die ene boodschap voor je willen doen en beloon ze met het wisselgeld.
  7. Tuin vegen. Nog eentje in de categorie tuin: vraag je kinderen om de tuin te vegen! Leuk in de herfst en van de bladeren kunnen ze meteen een mooi kunstwerk maken.
  8. Hond uitlaten. Hebben jullie thuis een hond of hebben de buren een hond? Het is helemaal niet erg om je kinderen af en toe een kleine vergoeding te geven voor het uitlaten van jullie viervoeter of die van je buren. Maak hier vaste afspraken over, anders gaat het wel heel hard met uitbetalen.
  9. Rommelmarkt. Je kent het vast wel: de jaarlijkse rommelmarkt in jullie woonplaats. Een mooie gelegenheid voor je kinderen om hun spulletjes uit te zoeken en te bekijken wat ze willen verkopen op de rommelmarkt. En ja, de opbrengst mogen ze natuurlijk zelf houden!
  10. Fiets schoonmaken. Niet een klusje waar je altijd zelf zin in hebt: het schoonmaken van je fiets. Soms ontkom je er niet aan en moet je echt actie ondernemen om te voorkomen dat je fiets gaat roesten. Vraag je kinderen dit voor je te doen, zij vinden het vast heel stoer om de fiets van mama schoon te maken.

Natuurlijk zijn er meerdere klusjes te bedenken die je kindjes kunnen doen. Bekijk echter wel goed voor welke klusjes je betaalt. Je hoeft bijvoorbeeld niet te betalen voor het afruimen van de eettafel of het inruimen van de vaatwasser. Het is immers ook goed als ze leren dat deze taken bij het huishouden horen.

Heb jij aanvullingen op onze lijst? Laat ze in een reactie onderaan dit bericht weten!

Geef een reactie