Sparen geld

Vijf GOUDEN zakgeldregels

Zakgeld. Het wordt vaak gezien als de heilige graal van het financieel opvoeden. De vraag is of dat wel klopt. De resultaten van vele onderzoeken laten verschillende uitkomsten zien. Heilige graal of niet, het geven van zakgeld helpt wel bij het bewust maken van de waarde van geld en het maken van keuzes om binnen je budget te blijven. Daarom hebben we wat gouden regels die je helpen om het wekelijkse (of maandelijkse) zakgeld-munten-zoek-moment een succes te maken. 

Wees duidelijk 

Niks is zo vervelend als discussies hebben over vage afspraken en onuitgesproken verwachtingen. Begin daarom met het bespreken van de afspraken die je met elkaar maakt. Bespreek bijvoorbeeld wat wel en wat niet gekocht moet/mag worden van het zakgeld. Hoeveel zakgeld krijgt je kind? Mogen ze dat allemaal gelijk opmaken? Hoe zit het bijvoorbeeld met cadeautjes voor verjaardagen binnen je gezin, feestdagen en natuurlijk moeder-/vaderdag? Betalen ze die van hun zakgeld? Allemaal zaken die je vooraf met elkaar bespreekt.

Je vindt hier een gratis voorbeeldcontract die je direct kunt downloaden. 

Wees consistent

Je bent heus niet de enige die een keer vergeet om het zakgeld te geven. Het kan de beste gebeuren! Maar, zorg dan wel dat je het tijdig recht trekt en met elkaar bespreekt. Dit is namelijk juist een handig middel om je kind te leren plannen met geld. Dan moeten ze wel op de vaste data kunnen rekenen. 

Geef autonomie

Zakgeld geven, betekent ook dat je soms even flink op je tanden moet bijten. Ook als ze een stuk speelgoed kopen dat binnen 5 minuten kapot gaat, een game die ze toch nooit gaan spelen, of geld zijn kwijt geraakt. I know, superlastig. De ‘Ik zei het toch’s’ vliegen door je gedachten, maar…. Niet. Doen. Je kind is vrij om te kiezen, binnen de afspraken die jullie hebben gemaakt. En vrij om verkeerd te kiezen. Het is beter dat ze nu fouten maken en daarvan leren, nu het nog om een paar euro gaat. 

Geef het cash

Dit was voor mij echt een torenhoge drempel. Wie heeft er nu nog cash op zak? Ik in ieder geval niet. Maar, sinds het grote zakgeldavontuur is begonnen, stop ik alle cash die ik heb of tegenkom in een speciaal zakgeldportemonneetje, zodat ik daar wat opbouw om te kunnen geven. En inmiddels heeft mijn zoon zoveel muntjes, dat ik het briefgeld eerst kan wisselen bij hem, en dan zakgeld kan betalen. Het is even zoeken in het begin, maar dat gaat wel lopen. En het is belangrijk, want bij cash geld heeft je kind een zichtbaar resultaat uit het geld ontvangt en uitgeeft. Bovendien leert het de waarde van de verschillende munten zo beter kennen. Je doet het dus niet voor niks.

Geen klusjes, geen straf

Zakgeld geven zou een afspraak moeten zijn die je maakt, zonder tegenprestatie. Geld heeft nog niet voor ieder kind waarde namelijk. Ik weet zeker dat mijn zoon van harte zijn zakgeld zou opgeven, als hij niet zou hoeven opruimen. Het geld an sich zegt hem namelijk nog niet zoveel, omdat hij nog geen specifiek spaardoel voor ogen heeft. En aangezien het doel van zakgeld is om je kind te leren met geld om te gaan, is het ook goed om hem of haar die kans te geven. En niet te laten afkopen door de klussen niet te doen. Of te vrezen voor het zakgeld bij wangedrag. Laat het geen straf zijn, of tegenprestatie. Wat wel kan, is om je kind wat extra’s te laten verdienen voor de niet-standaard klussen, zoals je auto wassen. Of het onkruid wieden. Je kunt met elkaar afspreken om daar wel een extra bedrag tegenover te stellen.

Welke van deze vijf gouden zakgeldregels is voor jou het meest opvallend? Laat het hieronder even weten. 🙂 

Geef een reactie