Money Talk

Zo wordt praten over geld een eitje

Met je kind praten over geld. Het klinkt zo saaaaai. Of misschien zelfs wel spannend. Deze tips laten je zien dat praten over geld met je kind eigenlijk iets is dat je dagelijks doet. En met deze tips zelfs nog een stukje soepeler. 

Wacht niet tot ze zes zijn

Het klinkt misschien wat vroeg om met je peuter over geld te gaan praten, maar toch is het dan precies de tijd om te beginnen. Eigenlijk vanaf het moment dat ze in je boodschappenwagentje zitten en ook wel een broodje, of een snoepje zouden willen. Ze snappen al meer dan je denkt. En natuurlijk heb je het dan niet over de laatste nieuwe stand van de AEX, of de hypotheek die je wilt kiezen, maar het idee dat je voor iets moet betalen in de winkel voordat je het kunt meenemen, en dat dan ook doen met cash of je pinpas, is al een hele goede stap. Laat ze maar eens geld vasthouden. De pinpas tegen de pinautomaat aanhouden. Of een keuze laten maken tussen twee dingen die hij of zij graag wil hebben en zeggen dat je maar een ding wilt kopen die dag. Belangrijke geldlessen, en dat voor je peuter. 

Lees ook: https://moneyrebels.nl/een-gillende-peuter-bij-de-kassa-deze-gouden-geldtips-helpen-je/.

Be a storyteller

En dan bedoelen we natuurlijk niet de verhalen bij het naar bed gaan. Kinderen onthouden verhalen en persoonlijke anecdotes heel goed. Zowel, positieve, als negatieve. Denk aan de verhalen over de geweldige vakantie die je vroeger hebt meegemaakt, nadat je zes maanden lang tomaten had geplukt om het te kunnen betalen. Die vriend die geen huis kon kopen, omdat hij massaal geleend had in zijn studententijd om zijn rijke uitgaansleven te financieren. Hou het natuurlijk wel passend bij de leeftijd. Voor de jongere kinderen, vinden mijn jongens het verhaal van Meneer Beer altijd erg leuk en hebben we daar leuke geldgesprekken over.

Tip: Je kunt uiteraard ook je eigen verhalen delen, maar let wel op dat je niet je hele lijst met geldzondes op tafel legt. Onderzoek wijst uit dat wanneer je met kinderen over drugs praat, je niet je eigen wilde drugsverleden moet delen. Integendeel. Laten we deze les ook meenemen in de geldgesprekken. 🙂 

Benoem de keuzes

Het leven zit vol met keuzes. Ook als het over geld gaat. Leer je kinderen dat je niet alles hoeft te hebben wat een ander heeft. Dat je niet iedere rage mee hoeft te doen. Ik weet nog dat er bij mijn zoon op school een Beyblade-gekte was. Mijn zoon moest en zou er ook een. De eerste heeft hij van zijn eigen geld gekocht. Hartstikke goed. Maar die viel al snel van ellende uit elkaar. Overal gezocht, uit Duitsland een nieuwe laten komen. En je raadt het al, na twee weken lag deze bedekt onder het stof in de hoek. Hij ging gewoon liever voetballen. Leer je kind te denken in keuzes. Koop je een Beyblade? Dan heb je niet genoeg geld meer voor een nieuwe voetbal, terwijl je dat leuker vindt om te doen. Het gesprek over ‘erbij horen’ is dan ook gelijk een mooie om mee te pikken. En tja, die voer je liever nu het nog gaat om een Beyblade van 10 euro, dan wanneer ze bij je komen omdat ze menen de laatste nieuwe Balenciaga’s te moeten hebben om ‘erbij te horen’.

Voer geen discussies over hun keuzes

Geld kwijtraken, een goedkoop truitje dat zo kapot gaat, speelgoed waar nooit mee gespeeld gaat worden, een zak snoep waar ze zich misselijk aan eten, enzovoorts.

Vind je het ook zo verschrikkelijk moeilijk om je mond te houden als je kind een verkeerde aankoop doet, of geld kwijt raakt? Je bent niet de enige. Maar, volgende keer dat het weer gebeurt, probeer dan toch even stil te blijven. Ze leren namelijk het meest door fouten te maken en dat moeten we ze dan wel laten doen.

Mag je ze dan helemaal niet waarschuwen? Soms kun je ze een aantal overwegingen meegeven, zoals:

– Kijk goed naar de kwaliteit. Er bestaat een gezegde als ‘goedkoop is duurkoop’ en dat betekent dat sommige goedkope dingen niet meer zo goedkoop zijn wanneer ze snel kapot gaan en je dan alsnog een nieuwe moet kopen. 

– Bedenk je goed of dit écht is waar je je geld aan uit wilt geven, of dat er nog meer dingen op je wensenlijst staan. 

– Soms helpt het om er een nachtje over te slapen. Als je het morgen dan nog steeds wilt, kun je het dan alsnog kopen. 

Willen ze het dan toch kopen? Dan is het aan hen en mag jij het loslaten. 

Verweef geld in jullie dagelijkse gesprekken

Ik vind het altijd fijn om even te gaan zitten voor een gesprek en daar dan met elkaar de tijd voor te nemen. Maar in mijn mannenhuishouden werkt het gewoon niet zo. De beste gesprekken met mijn jongens heb ik tijdens een autorit, of wanneer ik het vermeng in de dagelijkse gesprekjes over dingen die zij zelf interessant vinden. En wanneer ik hen daar dan wat opdrachten bij geef, valt het kwartje nog beter. Je kunt ze bijvoorbeeld boodschappen voor je laten doen, zodat ze een gevoel krijgen bij de kosten daarvan. Of ze laten uitzoeken waar je het best een nieuwe telefoon kunt kopen en wat de verschillen zijn tussen de abonnementen. Geef ze een schoenenbudget mee en laat ze zelf ontdekken welke schoenen ze daarvan kunnen kopen. Willen ze de nieuwste Playstation? Laat ze berekenen hoe lang ze moeten sparen. You get the picture. 

Maak geen ruzie over geld waar je kinderen bij zijn

Geld staat hoog in de lijstjes, als het gaat om oorzaken van ruzies tussen (ex)partners. Een belangrijk onderwerp om dus samen mee op 1 lijn te zitten. Voor je kind is het belangrijk om een positieve associatie te blijven maken bij geld, geldgesprekken en geldgesprekken voeren met je partner. Sterker nog, er is onderzoek gedaan naar het effect van geldruzies thuis en het geldgedrag van kinderen. Je raadt het al, jongeren uit een gezin met relatief veel geldruzies, hadden vaker schulden dan jongeren waarbij dat niet was. Er ontstaat een gevoel van onveiligheid of tekort rondom dat onderwerp, waardoor er andere geldkeuzes gemaakt worden. 

> Je moet nog even wachten tot later dit jaar, maar onze cursus ‘Talking Money with your Honey’ gaat jou en je partner helpen om elkaar beter te leren kennen op geldgebied en leert hoe jullie hier ruzievrij over kunnen praten met elkaar. Wie weet gaan jullie het zelfs leuk vinden. 😉 

Geef het goede voorbeeld

En zoals met alles, geef je je kind het goede voorbeeld door zelf het goede te kiezen. Door zelf niet altijd hetzelfde te kopen als een ander. Je mag best je wensen delen met je kinderen en hen te vertellen dat ook jij keuzes maakt. Mijn zoon zegt wel eens: “Je kunt het toch ook allebei kopen? Je hebt het geld toch?” En dan vertel ik hem dat de keuze breder is. Wat je allemaal kunt doen met het geld. En dat ik er voor kies om ook geld te sparen voor later, om er een mooie vakantie met elkaar van te betalen. Je kinderen kijken vooral naar wat jij doet, niet zo zeer naar wat je zegt. 

Weet het Geldtype van je kind

Last, but definitely not least: weet het Geldtype van je kind. We maken allemaal op onze eigen, unieke manier onze keuzes met geld. Dat maakt dat we ook allemaal anders praten over geld. Als jij weet op welke manier jouw kind keuzes maakt met geld, en welke woorden daarbij belangrijk zijn voor hem of haar, kun je op een nog betere manier inspelen op wat je kind nodig heeft om te leren over geld. Een voorbeeld: 

Pas zag ik een kind in de winkel met veel Hondenkracht. Hij vond het ontzettend moeilijk om alleen snoep voor zichzelf te kopen en trakteerde daarom alle kindjes die ook mee waren gegaan. Eindresultaat; alle kinderen blij, al zijn zakgeld op. Dat leverde mooie gesprekken op met zijn ouders. En de andere ouders zorgden voor een donatie aan zijn spaarpot. Veel geleerd, nu gelukkig nog zonder grote schade. Het is een kracht als je goed kunt delen, en een mensenmens bent. Geld was hier de aanleiding om nog meer te leren over grenzen stellen. Mooi toch! 

Wil je meer weten over de Geldtypes? Ga dan naar de shop voor één van onze e-books. Of kijk later dit jaar nog even in de shop voor de trainingen over dit onderwerp.

Geef een reactie