6 tips om je kind te leren sparen

Sommige kinderen vinden sparen geweldig, anderen zijn van jongs af aan al ‘big spenders’ en hebben bij wijze van spreken geen handje meer over. Wij vertellen je in dit artikel waarom sparen belangrijk is voor kinderen en hoe je het sparen leuker voor ze kunt maken. Lees snel verder!

Kinderen leren sparen is belangrijk voor later

Als je kinderen op jonge leeftijd leert omgaan met geld, hebben zij er op latere leeftijd veel profijt van. Ze krijgen immers al vroeg mee dat geld niet iets vanzelfsprekends is en dat je moet sparen voor een grotere aankoop. Het kan helemaal geen kwaad om kinderen zomaar een jaar lang te laten sparen voor die felbegeerde iPad. Je ziet vaak ook dat ze er dan veel zuiniger mee omgaan, omdat de waarde tastbaarder is geworden.

Tips om sparen leuker te maken

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de opvoeding van je kind en zul je hem of haar dus ook van alles moeten vertellen over geld uitgeven en sparen. Dit hoeft helemaal niet saai te zijn, of zwaar beladen. Wij geven je hieronder tips zodat het sparen kinderen makkelijker afgaat.

#1. Visualiseer het spaardoel van je kind. Maak samen een mooie tekening of poster en geef hier op aan hoeveel er gespaard moet worden en hoe ver je kind al is met sparen.

#2. Heeft je kind nog geen spaarpot? Schaf er samen eentje aan en zet deze op een opvallende plek in huis neer. Dit zorgt ervoor dat jullie het onderwerp ‘sparen’ regelmatig met elkaar kunnen bespreken en hiermee geef je ook het signaal af dat je als ouder het sparen serieus neemt.

#3. Jullie kunnen natuurlijk ook een kinderspaarrekening openen bij een bank. Maak er een speciale gelegenheid van en bekijk samen eens in de zoveel tijd via internetbankieren wat de stand van zaken is. En ja, de inhoud van de spaarpot op de rekening storten hoort er natuurlijk ook bij!

#4. Ga eens op zoek naar geldspelletjes en speel deze samen met je kind. Denk aan bordspellen als bijvoorbeeld Monopoly of zoek geschikte spellen uit die online gespeeld kunnen worden.

#5. Nog een eindsprint te gaan voordat het spaardoel is bereikt? Laat je kind kleine klusjes voor je doen om zo het laatste bedrag zelf te verdienen. Lees ook de blog: Top 10 klusjes.

#6. Doel behaald? Vieren! Je mag je kind best belonen wanneer zijn of haar spaardoel is behaald. Maak de aankoop van die iPad bijvoorbeeld extra bijzonder door samen ergens een taartje te eten of vul de nu lege spaarpot met wat kleingeld. Op naar het volgende spaardoel!

GRAB A FREE GOODIE

Je hoeft geen expert te zijn om je kind bewust te leren omgaan met geld. Maar soms is een beetje hulp welkom. Download het gratis pakket ZAKGELD en ontvang fijne checklists, tips en tools. Dat maakt een geldgesprek met je kind een stuk makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.