Bankzaken en 18 jaar

Zodra je kind 18 wordt, worden ze zelf verantwoordelijk voor bankzaken. Vergeet niet om deze onderdelen samen te bespreken.

Identificeren bij de bank

Voordat je kind 18 jaar wordt krijgen ze van de bank een bericht om zich te laten identificeren. Dat is een check om te controleren of jouw kind eigenaar is van de bankrekeningen die op zijn of haar naam staan. Dat kan eenvoudig met paspoort of ID-kaart. Identificeren kan vaak ook gewoon digitaal. Doe dit zo snel mogelijk, het kan maar geregeld zijn.

Wel of niet als ouders meekijken

Zodra je kind 18 wordt, heb je als ouders geen toegang meer tot de bankrekeningen die op naam staan van je kind. Wil je kind liever dat er iemand meekijkt? Of dat iemand geldzaken voor hem of haar regelt? Dat kan. Dan vraag je kind een volmacht aan. Dit kan bij de meeste banken online of via de bankenapp.

Kinderen mogen dit zelf beslissen, hier heb je als ouder geen invloed meer op. Willen ze niet dat je meekijkt? Prima natuurlijk. Probeer wel regelmatig te praten over geld, zodat je kind weet dat ze met alle geldvragen bij jou terecht kunnen.

Voorwaarden van rekeningen

Check de voorwaarden voor de bankrekeningen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vanaf 18 jaar iedere maand bankkosten moet gaan betalen. Of dat je in het rood mag staan waar je boete rente over moet betalen. Goed als je hiervan op de hoogte bent, zodat je niet wordt verrast door extra kosten.

En pas op de geldboeven!

Zorg dat je geen slachtoffer wordt van geldcriminelen. Ter herinnering de belangrijkste regels op een rij:

  • Houd pincodes en inlogcodes geheim.
  • Leen pinpas en pincode nooit uit.
  • Log niet in op de bankenapp als je gebruik maakt van gratis openbare wifi hotspots. Toch inloggen? Maak dan gebruik van 4G / 5G netwerk.
  • Check je afschrijvingen regelmatig of er geen vreemde of kleine bedragen worden afgeschreven.

GRAB A FREE GOODIE

Vanaf 18 jaar mag en moet je kind opeens van alles. Legaal alcohol drinken en zelfstandig autorijden is bekend, maar wat komt er nog meer bij kijken? Download dit gratis pakket BIJNA 18 JAAR en ontvang fijne checklists, tips en tools. Dat maakt een geldgesprek met je kind een stuk makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.