Geld uitlenen aan je tiener. Ja of nee?

Online wordt al snel duidelijk dat je iemand niet per se helpt door hem of haar geld te lenen. Niet zo gek ook. Geld lenen om een ander financieel gat te vullen, zet geen zoden aan de dijk en zorgt misschien juist wel voor nog meer problemen. Nu zal een tiener niet heel snel geld lenen om een andere lening mee af te lossen, maar toch. Ze lenen heel makkelijk geld van elkaar die via tikkies weer worden terugbetaald. Moet je hier als ouder in meegaan? Of willen we ze leren dat eerst ergens voor moeten sparen? Jong geleerd is tenslotte oud gedaan.

Wanneer wel geld uitlenen?

Er zullen altijd wel uitzonderingen zijn. Dat je soms net wel een reden goed genoeg vindt om even die €100,- voor te schieten. Dat ene hebbeding is bijvoorbeeld nu enorm afgeprijsd of er moet vast een voorschot voor een vakantie worden betaald terwijl het vakantiewerk nog gedaan moet worden. Uitzonderingen zijn prima, maar maak dan wel met hele goede afspraken.

Afspraken

En welke afspraken kun je dan maken wanneer je geld uitleent aan je kind? Wij hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet.

  • Waar wordt het geleende geld aan uitgegeven?
  • Wanneer wordt het geld uiterlijk terug betaald?
  • Wordt het bedrag in één keer terugbetaald of mag je kind gefaseerd terug betalen?
  • Wat gebeurt er wanneer het geld niet op tijd wordt terug betaald? Welke (financiële) gevolgen heeft dit?

Zet alle gemaakte afspraken op papier en zet er beiden een handtekening onder. Zo heb jij als ouder iets om op terug te vallen wanneer zoon-of dochterlief de gemaakte afspraken niet nakomt. Handig toch?

Vergeet niet om ook afspraken te maken over zakgeld, kleedgeld en mobiel (want wie betaalt het abonnement en gesneuvelde glasplaatjes…). Download het gratis PAKKET ‘AFSPRAKEN’ zodat je allebei weet waar je aan toe bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.