5 financiele don’t voor iedereen die een relatie heeft

Ruzie over geld komt tussen veel stelletjes voor. Sterker nog, er wordt meer ruzie gemaakt over de financiën dan over het huishouden of de kinderen. Omdat veel relaties stuklopen op ruzies, is het belangrijk om de volgende 5 dingen vooral NIET te doen.

Ruzie over geld komt tussen veel stelletjes voor. Sterker nog, er wordt meer ruzie gemaakt over de financiën dan over het huishouden of de kinderen. Omdat veel relaties stuklopen op ruzies, is het belangrijk om de volgende 5 dingen vooral NIET te doen.

Niet eerlijk zijn over schulden of je uitgavenpatroon

Vertrouwen is een belangrijke factor binnen je relatie. Eerlijk naar elkaar kunnen zijn, ook op gebied van financiën, is iets wat je relatie versterkt.
Als je net aan het daten bent, hoef je natuurlijk niet gelijk al je financiële sores op te biechten. Maar als je relatie serieuze vormen begint aan te nemen is het belangrijk dat jullie samen bespreken hoe jullie er financieel voor staan en hoe jullie over geldzaken denken. Zeker wanneer jullie van plan zijn om op termijn te gaan samenwonen of trouwen. Het uitgangspunt is: wees eerlijk over je financiën. Dus ook over je schulden en over je uitgavenpatroon. Probeer eventuele schaamte die je hierover hebt opzij te zetten. Je zult zien dat het soms juist als een enorme opluchting voelt om hier eerlijk over te zijn.

Zonder toestemming het geld van je partner spenderen

Het ligt een beetje voor de hand: het is niet aardig om geld van je lieftallige partner op te maken, zonder dat je dat duidelijk afgestemd hebt. Of het nu gaat om ongevraagd een jurkje af te rekenen met de creditcard van je lief, of dat je even wat geld van zijn of haar rekening ‘leent’, zonder het te vragen. Ook al denk je dat je partner het wel oké zal vinden, stem het eerst even af. Ook als het om wat kleinere bedragen gaat. Als dit vaak voorkomt, kan het namelijk aardig oplopen en kan dit irritaties en ruzies opleveren.

Je financiële doelen niet afstemmen

Veel stellen hebben een gezamenlijke spaarrekening. Maar het ontbreekt vaak nog aan concrete gezamenlijke spaardoelen. En daar gaat het soms de mist in. Zo hoorde wij laatst een verhaal van een dame die thuis kwam en een gloednieuwe sportwagen voor de deur vond. Die had manlief zonder overleg van hun gezamenlijke spaarcenten gekocht. In haar hoofd waren ze aan het sparen voor een babykamer….

Teveel controle willen houden

Een relatie gaat niet werken als je altijd de controle wilt houden, zo ook op financieel gebied. Je bent nou eenmaal niet alleen. Maak financiële beslissingen dan ook samen. Sluit af en toe een compromis en speel niet te veel de baas. Wat hier ook onder valt is de ander in zijn waarde te laten in wat je partner met zijn of haar eigen geld doet. Heeft je lief in jouw ogen bijvoorbeeld belachelijk veel geld uitgegeven aan een nieuw horloge? Kraak dit dan niet helemaal af en maak de ander niet belachelijk. Als dit om eigen geld gaat, laat het dan los, ook al kun jij je er niet in vinden.

Geen afspraken maken over geld

We vinden het over het algemeen niet echt romantisch om over geld te praten. Toch is het niet of onvoldoende maken van duidelijke financiële afspraken één van de oorzaken voor ruzie en soms zelfs het eindigen van een relatie. Lees hier wat jou misschien weerhoudt van het hebben van ‘the money talk’. En ga dit gesprek vervolgens gewoon aan. Je zult zien dat het niet zo eng is als je denkt en dat het enorm goed voelt om ook financieel gezien gewoon duidelijke afspraken te hebben binnen je relaties. Zo weten jullie waar je aan toe zijn en hoeft ruzie over geld nooit een rol te spelen. Fijn toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.