Sociale druk in de brugklas

Sociale druk. Wie herkent het niet? Iedereen heeft er weleens last van. Soms een beetje meer dan andere keren. Het feit is dat het er is. Voorkomen dat jouw kind hiermee in aanraking komt, lukt niet. Je kan jouw kind er wel op voorbereiden. Lekker praktisch door te oefenen met ‘Wat als…’ vragen.

Je kan je kind voorbereiden

‘Wat als…’ vragen zijn vragen die je stelt over een situatie die misschien ooit komt. Door vooraf passende antwoorden te bedenken, ben je voorbereid op de situatie als deze werkelijkheid wordt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Wat als… jouw vrienden iedere dag iets lekkers in de kantine kopen. Jij wilt niet meedoen. Wat zeg je?
  • Wat als… je iets niet wilt kopen. Je gebruikt de smoes dat je je portemonnee bent vergeten. Maar je klasgenoot biedt vervolgens aan om het bedrag voor te schieten. Wat zeg je?
  • Wat als… jouw klasgenoot een groot geldbedrag van jou wil lenen. Jij leent liever geen geld uit. Wat zeg je?
  • Wat als… jij 10 euro wilt uitgeven voor een verjaardagscadeau, maar de anderen uit de groep 15 euro willen geven? Wat zeg je?

Zoek samen naar antwoorden

Door samen vragen te stellen en antwoorden te bedenken, gaat jouw kind sociale druk herkennen. Dit maakt het makkelijker om hiermee om te gaan. zelf actief deel aan het gesprek. Vertel je eigen verhalen en uitdagingen, zodat jouw kind ontdekt dat het iedereen weleens last heeft van sociale druk.

Wat doe jij?

Uiteindelijk is een eerlijk antwoord geven altijd beste (‘Ik wil deze week geen geld uitgeven’ of ‘Ik ben zelf wel blij met mijn trui’) maar dit in een (nieuwe) groep niet altijd makkelijk. Geef jouw kind het advies om bij één vriend of klasgenoot te checken wat hij of zij doet. Dan kunnen ze samen overleggen en een keuze maken. Het delen van deze gezamenlijke keuze aan de groep is makkelijker dan in je eentje.

Bij de overstap van basisschool en middelbare school verandert er niet alleen de fietsroute en de huiswerkuitdaging. Ook op het gebied van geldzaken is het goed om ze voor te bereiden. Want hoeveel zakgeld kan je geven en wie betaalt gesneuvelde glasplaatjes van de mobiel? Download dit gratis pakket BRUGKLAS en ontvang fijne checklists, tips en tools. Dat maakt een geldgesprek met je kind een stuk makkelijker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.