Sparen voor je kind; hoe doe je dat?

Afgelopen jaren is er veel veranderd waardoor studeren, zelfstandig wonen en vaste contracten niet meer zo vanzelfsprekend zijn als het was. Om bijvoorbeeld te kunnen studeren (zonder eigen spaargeld), zal je kind in de toekomst waarschijnlijk moeten lenen. En dat is op zich geen ramp: studeren is belangrijk en een investering in je toekomst. Maar als je er als ouder voor kunt zorgen dat ze minder tot niets hoeven te lenen, is dat uiteraard heel fijn. Hoe kun je dat het beste aanpakken?

Begin op tijd

Hoe langer je kunt sparen, hoe meer je straks beschikbaar hebt en hoe minder je daar per maand voor hoeft te missen. Dus als het kan, start dan gewoon vanaf de geboorte.

Bereken het bedrag

Hoeveel je moet sparen, hangt af van wat je kunt missen en welk doel je wilt bereiken. Zet je financiën op een rijtje en bereken hoeveel je maandelijks kunt missen. Het kan ook een idee zijn om bijvoorbeeld de kinderbijslag apart zetten. Hou hierbij dan wel rekening in je budget met kosten voor bijvoorbeeld kleding, sport en opvang.

Jouw spaarrekening of die van je kind?

Je kunt de spaarrekening op je eigen naam zetten of op de naam van je kind. Als je er voor kiest om het op de naam van je kind te zetten, zal hij of zij er vanaf de 18e verjaardag vrij over mogen beschikken. Jij hebt dan dus geen zeggenschap meer over of ze het aan hun studie gaan besteden, een eigen huis of een reisje rond de wereld.

Let op! Wanneer je het geld op je eigen naam hebt gespaard en het op de 18e verjaardag aan je kind wilt geven, wordt het bedrag gezien als een schenking. Staat de spaarrekening op het naam van je kind, worden de bedragen die jij of iemand anders jaarlijks geven gezien als schenking. Op de site van de Belastingdienst kun je er alles over vinden.

Kies een spaarvorm

Er zijn grofweg drie mogelijkheden om te sparen voor je kind:

#1. Spaarrekening

Er zijn vele soorten spaarrekeningen met verschillende voorwaarden. Is het je bedoeling om niets op te nemen tot je kind 18 is? De meeste spaarrekeningen belonen deze lange spaartermijn met een iets hogere rente.

Voordeel: Flexibiliteit. Je kunt het geld opnemen wanneer je wilt en zelf je inleg bepalen. Nadeel: Laag rendement, zeker met de huidige rentestand.

#2. Beleggingsrekening

Een beleggingsrekening is een rekening waar je een bedrag op stort (vb. maandelijks of in 1 keer) en waarbij je inleg wordt belegd met als doel om hier een goed rendement op te behalen.

Voordeel: Het gemiddeld rendement van beleggen ligt hoger dan op een spaarrekening. Nadelen: De kans dat het rendement tegenvalt of dat je zelf verlies maakt. De bijkomende kosten van beheer en eventuele wijzigingen in je depot.

#3. Spaarplan

Er zijn ook spaarplannen waarmee je kunt sparen voor je kind voor later. Dit zijn feitelijk spaarverzekeringen (dus geen spaarrekeningen), waarbij je een vooraf afgesproken bedrag bij elkaar spaart of belegt door je maandelijks inleg. Dit bedrag bestaat uit: je spaarbedrag + rendement – kosten. Deze kosten bestaan voornamelijk uit het beheer en een eventuele overlijdensrisicodekking.

Voordeel: Een stok achter de deur om daadwerkelijk te sparen. Je hebt namelijk een vast bedrag dat je (maandelijks) betaalt en je kunt het er niet zomaar afhalen.

Nadelen: Vaak hoge beheerkosten. En verlies van flexibiliteit: je kunt het geld niet zomaar opnemen.

Er zijn dus verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Welke bij jou past, weet jij het best. En kun je niet kiezen? Spaar dan gewoon zelf even wat meer. Je kunt dat dan later altijd naar je kind overzetten.

GRAB A FREE GOODIE

Je hoeft geen expert te zijn om je kind bewust te leren omgaan met geld. Maar soms is een beetje hulp welkom. Download het gratis pakket ZAKGELD en ontvang fijne checklists, tips en tools. Dat maakt een geldgesprek met je kind een stuk makkelijker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.