Vanaf welke leeftijd een bijbaantje?

Een bijbaan? Daar leer je als tienen best een hoop van. Over werken, over geld en hoe je daarmee omgaat. Maar vanaf welke leeftijd mag je kind een bijbaan?

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen werken?

In de Nederlandse wet is bepaald dat kinderen vanaf hun 13e jaar klusjes mogen doen. Dit zijn alleen lichte klusjes in het huis en in de buurt. Ook mogen ze helpen bij licht, niet-industrieel werk, zoals het vakkenvullen in een winkel of het plukken van groeten en fruit (mits hier geen bestrijdingsmiddelen bij zijn gebruikt). Ook mogen kinderen meehelpen in het bedrijf van de ouders, maar dit is alleen toegestaan als de woning en het bedrijf één geheel vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boerderij. Kinderen die 15 jaar of ouder zijn, mogen al wat meer. Zij mogen ook kranten bezorgen en meehelpen in de horeca, mits hier geen alcohol wordt geschonken.

Hoeveel mogen kinderen werken?

Er zijn door de overheid richtlijnen opgesteld voor de hoeveelheid werk die kinderen op een dag mogen verrichten. Een 13-jarige mag tijdens een schooldag bijvoorbeeld 2 uur werken, op een niet-schooldag 7 uur en is verplicht om te ‘rusten’ tussen 19.00 en 7.00 uur. In een schoolweek mag er maximaal 12 uur gewerkt worden en in een vakantieweek maximaal 35 uur.

Wat verdienen kinderen met hun bijbaantje?

Kinderen verdienen met hun bijbaantje vaak het minimumloon, dit loon is echter pas voor kinderen vanaf 15 jaar vastgesteld. Voor jongere kinderen worden vaak andere afspraken gemaakt, dit is afhankelijk van de werkgever. Soms is er een CAO van toepassing, een andere keer wordt er in ‘stuks’ afgerekend, een bedrag per stuk of per kilo.

Verschillen in uurloon door de arbeidskrapte

Doordat veel branches te maken hebben met een arbeidstekort, zie je grote verschillen ontstaan. Het minimumloon voor een 15 jarige bedraagt € 3,35 per uur maar sommige bedrijven betalen op dit moment ook meer dan € 8,- per uur.

Het is de moeite waard om bijbaantjes te vergelijken en vooral hierover met elkaar te kletsen. Wat is voor jouw kind belangrijk? Afwisselende werkzaamheden, leuke collega’s, flexibiliteit in de uren en/of het uurloon.

Balans, balans, balans

Het komt regelmatig voor dat pubers enthousiaster zijn over het bijbaantje (lees: het salaris) als over school. Maak samen goede afspraken over het aantal uren dat er gewerkt kan worden, zodat er ook nog genoeg tijd over blijft voor school, sporten, vrienden, hobby’s en zelfs uitslapen.

Het eerst verdiende loon

En dan is het eindelijk zover; het eerste verdiende loon op de rekening. Toch een speciaal momentje. Om te voorkomen dat het geld meteen volledig wordt uitgegeven bij de gele M zijn de volgende tips handig:

#1. Eigen spaarrekening
Zorg dat je kind niet alleen een eigen betaalrekening heeft, maar ook een eigen spaarrekening. Dan kan een gedeelte van het salaris veilig worden weggezet.

#2. Automatiseer
Maak na iedere salarisuitbetaling een vast bedrag over naar de spaarrekening. Dit kan je met een automatisch incasso regelen.

#3. Bepaal je spaardoelen
Sparen houd je langer vol als je weet waarvoor je spaart. Maak online spaarpotjes aan, omschrijf je spaardoelen, bepaal het bedrag en vul de spaarpotjes.

#4. Houd het saldo op de betaalrekening laag
Met een bijbaantje kan het saldo op de betaalrekening lekker oplopen. Super fijn, alleen bij het verlies van de pinpas of als je slachtoffer wordt van geldcriminaliteit kan er ook meer worden afgehaald. Houd het bedrag laag, zet het extra geld op een spaarrekening en boek over wanneer het nodig is.

#5. Geniet
Vergeet vooral ook niet om je kind te laten genieten van het verdiende geld. Ze hebben er tenslotte hard genoeg voor gewerkt.

GRAB A FREE GOODIE

Leren omgaan met geld draait om met elkaar praten over geld en om je kind (binnen kaders) zelfstandig geldkeuzes te laten maken. Om de kaders duidelijk te hebben, voor jezelf en voor je kind, is het handig om afspraken op papier te zetten. Download het gratis pakket AFSPRAKEN en ga aan de slag. Easy does it!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.