Vanaf welke leeftijd een eigen pinpas?

Pfff… een eigen betaalrekening voor je kind. Ook nog met een eigen pinpas. Voor veel ouders een spannende stap. Het is een stukje loslaten en daar zijn we als ouders niet altijd goed in. Niet omdat we onze kinderen niet vertrouwen, maar omdat we ze graag willen beschermen. Lief bedoeld, maar als we onze kinderen willen laten opgroeien tot zelfstandige volwassenen dan hoort loslaten erbij. Ook op het gebied van geld.

Digitaal geld

Omgaan met digitaal geld werkt net even anders dan contant geld. Goed om hier ook aandacht aan te geven. Open zeker een eigen betaalrekening voordat jouw kind naar de brugklas gaat. Het liefste in groep 6/7 zodat ze goed zijn voorbereid.

Want stel je voor. Je bent brugklasser, je nieuwe klasgenoten staan bij je, je wilt een broodje kopen in de kantine en… saldo tekort. Geloof ons dat het puberzweet dan echt wel uitbreekt.

Oefenen

Kinderen weten echt wel wat pinnen is. En tegenwoordig met het contactloos betalen, hoef je zelfs de pinpas alleen nog maar boven het apparaat te houden. Easy peasy. Maar omgaan met digitaal geld, is meer dan contactloos betalen.

#1. Download de bankenapp

Zorg dat jouw kind ook toegang tot de bankenapp heeft op zijn of haar eigen mobiel.

#2. Rondje instellingen

Bekijk samen alle instellingen. Hoe bekijk je het saldo, waar zie je inkomsten en uitgaven staan. En check of het contactloos betalen aan of uit staat.

Iedere bank heeft eigen voorwaarden. Vaak kunnen kinderen tot 12 jaar nog geen betaalverzoek sturen of online betalen met iDEAL. Check samen wat wel of niet kan.

#3. Bepaal de spelregels

Net zoals met zakgeld, kun je ook over de pinpas afspraken maken. Bijvoorbeeld dat jij in het begin de pinpas bewaart. En met de bank kun je ook spelregels afspreken. Zoals bijvoorbeeld het instellen van een weeklimiet, zodat ze een max bedrag per week kunnen pinnen.

Leren omgaan met (digitaal) geld draait om met elkaar praten over geld en het maken van afspraken. Download het gratis pakket ‘Afspraken’ en ga in gesprek met je kind over zakgeld, kleedgeld en vergeet niet over de mobiel. Want wie betaalt het abonnement en gesneuvelde glasplaatjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.