Wie kinderen heeft, loopt vroeg of laat tegen het onderwerp geld, financiële opvoeding en zakgeld aan. Hoe pak je dat eigenlijk aan? Begin je er vroeg mee? Moeten ze er wat voor doen? Kies je een vaste dag?
Geld en ukkies
Onze kleintjes zien dat als je je pinpas of mobiel voor een kastje houdt, je zo een tas vol boodschappen mee krijgt. En dat trucje werkt ook bij het kopen van een iPad! Geen wonder dat onze kids contactloos betalen als een waar stukje magic zien. Hoe zorg je nou dat jouw kind de waarde van geld gaat leren begrijpen?
In de leeftijd van 0 tot 5 jaar heeft het eigenlijk niet zoveel zin om echt een zakgeldbeleid te voeren. Wel kun je er natuurlijk al op een speelse wijze mee omgaan. Een aantal voorbeelden zijn:
- Laat je kind muntgeld vasthouden, zodat het tastbaar wordt.
- Laat ze het geld ook eens overhandigen in de winkel.
- Geef ze wat muntgeld waar ze bijvoorbeeld iets leuks of lekkers voor zichzelf van mogen kopen.
- Zorg ook dat ze niet gewend raken aan de grootste en duurste cadeaus. Of de meest exotische uitstapjes.
Contant geld heb je steeds minder in je portemonnee, maar het helpt wel bij het laten zien hoe geld werkt. Dat het een ruilmiddel is en vooral ook het op=op gevoel.
Geld en de basisschool
Eenmaal in groep 3 veranderen je kinderen razendsnel. Op het moment dat ze ook gaan rekenen en dus wat gaan spelen met cijfers, is het belangrijk om een duidelijk zakgeldbeleid te starten. Waar maak je de afspraken over?
#1. Het bedrag
Je kunt dit zelf bepalen. Houdt hiermee rekening met de leeftijd van het kind en uiteraard de financiële mogelijkheden die je zelf hebt (op pagina 3 staan richtlijnen).
#2. Het tijdstip
Zorg dat dit een vast tijdstip is. Zo hebben ze steeds een vaste periode waarin ze moeten rondkomen van hun zakgeld.
#3. Vorm
In deze leeftijdsfase is contant geld de beste vorm. Kinderen leren dat het steeds minder wordt als je er wat van uitgeeft. Ze zien letterlijk wat er gebeurt.
#4. Bepaal een verhogingsmoment
De verjaardag, nieuwjaar, of een ander moment. Kom dit ook na. Het is belangrijk dat je een betrouwbare financiële partner bent naar je kind toe.
#5. Maak een budget
Maak een lijstje waar ze hun zakgeld voor willen gebruiken. Zo hebben ze een duidelijk bestedingsdoel. Bespreek ook wat er minimaal betaald moet worden van het zakgeld.
#6. Sparen
Zorg dat je kind leert sparen. Geef hem of haar hiervoor verschillende spaarpotjes en spreek de verschillende doelen af. Een voorbeeld van zo’n doel is cadeautjes.
#7. Laat ze fouten maken
Als een kind het uitgeeft aan een ander doel, of het komt niet uit, maak het bespreekbaar. Zet er geen straf tegenover, maar vul het ook niet aan.
Wil je met zakgeld aan de slag? Download dan het gratis PAKKET ZAKGELD.
Hierin zit een download met zakgeldbedragen, een overzicht om zakgeld afspraken te maken én een Tel je geld download. It’s free.