Wat als vriendjes meer zakgeld krijgen?

Laten we bij het begin beginnen, want hoeveel zakgeld geven is normaal? Volgens het NIBUD krijgt een kind van 8 jaar oud wekelijks een bedrag tussen €1,90 en €2,80. Dit is echter een gemiddelde, het verschilt dus per gezin. Er is ook geen goed of fout bedrag te noemen, het belangrijkste is dat kinderen leren omgaan met geld en er de waarde van gaan kennen.

Appels met peren vergelijken

Als jouw kind thuis komt met de mededeling dat hij of zij te weinig zakgeld krijgt, dan zullen ga je uiteraard met hem het gesprek aan. Waarom vind je dat je meer geld nodig hebt en wat ga je daar dan van kopen? En als vriendje X meer zakgeld krijgt, wat moet of mag hij dan met dat geld? Moet hij bijvoorbeeld zelf cadeautjes van dit geld kopen of mag hij het uitgeven aan alles wat hij leuk vindt? Probeer om jouw kind bij te brengen dat hij of zij geen appels met peren moet vergelijken en dat zakgeld geen manier is om goed gedrag mee te belonen. En als jouw kind toch wel echt een goede reden heeft, dan is die zakgeld-verhoging zo een feit. Maar alleen afgaan op wat vriendjes krijgen? Nee, daar moeten we niet gevoelig voor zijn. Ieder gezin is anders, en ook dat is iets wat kinderen moeten leren én accepteren.

Wanneer een extraatje geven?

Natuurlijk kom je ook momenten tegen waarop je jouw kind wél zomaar een extraatje wilt geven. Bij het behalen van een doel of na het doen van klusjes in huis. Maar daar hoeft niet altijd een geldbedrag tegenover te staan. Je kan ook kiezen voor een klein cadeautje of een beloning in de vorm van toetje kiezen of een kwartiertje langer opblijven. Dat heeft net zoveel waarde.

Wil je met zakgeld aan de slag? Download dan het gratis pakket Zakgeld.
Hierin zit een download met zakgeldbedragen, een overzicht om zakgeld afspraken te maken én een Tel je geld download. It’s free.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.