Als kinderen 18 jaar worden, ziet de wet je als financieel zelfstandig. Verschillende verantwoordelijkheden verschuiven van ouders naar kinderen. Dit gebeurt ‘s nachts om 00.00 uur volledig automatisch. Maar jouw kind verandert om middernacht niet automatisch in een volwassene inclusief alle ervaring. Ze hebben jouw hulp als ouders/verzorgers nog hard nodig.
#Bankzaken
Je hebt geen inzage meer in de bankrekeningen van je kind. Als jouw kind het fijn vindt dat jij nog wel meekijkt, dan kan je een volmacht regelen via je bank. Dit kan pas op het moment dat jouw kind 18 jaar is, dus niet eerder.
Let op! Heb jij geld gespaard op een spaarrekening die op naam staat van jouw kind? Dan gaat ook deze rekening over naar jouw kind en beschikt hij of zij direct over het bedrag. Als dit niet de bedoeling is dan kan je het geld voor de 18de verjaardag overmaken naar jouw eigen rekening en het geld in eigen beheer houden.
#Verzekeringen
Vanaf je 18de verjaardag moet jouw kind een eigen zorgverzekering hebben. Het is lief bedoeld als jij de verzekering voor je kind regelt, het is beter om het samen te doen. Zodat je kind weet wat een zorgverzekering is en waar je op moet letten bij het afsluiten.
Het is interessant om verzekeringen te vergelijken. Sommige aanbieders bieden jongeren- of studentenkortingen aan.
Gaat jouw kind studeren en op kamers? Check dan ook de WA, reis- en inboedelverzekering. Bij sommige verzekeringen zijn kinderen (ook als ze op kamers gaan) meeverzekerd tot 24 jaar. Maar dit is niet altijd het geval.
#Zorgtoeslag
Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Dit is een tegemoetkoming voor de hoge zorgverzekeringkosten. Bij de Belastingdienst kan je checken of je recht hebt op deze toeslag en ook aanvragen (en stopzetten).
#Orgaandonatie
Je denkt er misschien liever niet aan, maar het is wel belangrijk om het er samen over te hebben. Als je namelijk geen keuze maakt over orgaandonatie, dan heb je geen bezwaar tegen orgaandonatie. Je geeft automatisch toestemming om jouw organen en weefsels te doneren aan anderen na jouw overlijden.
Wil jouw kind een andere keuze maken? Dan kan dit makkelijk worden aangepast in het donorregister.
#Zakgeld en kleedgeld
Maak samen nieuwe afspraken over het zakgeld en het kleedgeld. In de praktijk verdwijnen deze noemers en wordt het bedrag dat je maandelijks aan je kind geeft een ‘ouderbijdrage’. Het bedrag en wat onder deze bijdrage valt is persoonlijk. Vul samen het overzicht ‘wie betaalt wat’ in. Dan weten jullie allebei precies waar jullie aan toe zijn.
#Correspondentie
Alle correspondentie van overheidsinstanties zoals Belastingdienst, gemeente en DUO wordt gericht aan jouw kind. Maak afspraken of jij deze post wel of niet mag openen. Helaas is de taal die gebruikt wordt door overheidsinstanties vaak best moeilijk. Biedt daarom altijd aan om mee te lezen. Met zijn tweeën weet je altijd meer en zo voorkom je dat je onbedoeld ergens te laat mee bent.
GRAB A FREE GOODIE
Als je kind gaat studeren, heb je ook financieel een hoop extra dingen om aan te denken. Download het gratis pakket STUDEREN en ontvang fijne checklists, tips en tools. Dat maakt een geldgesprek met je kind een stuk makkelijker.