Zo waarschuw je je brugklasser voor geldboeven

Je hoeft jouw kind niet bang te maken voor geldcriminelen. Maar de schade is groot als je slachtoffer wordt, dus tijd voor een slim geldgesprek. Vertel welke vormen er zijn en vooral hoe je voorkomt dat je hierin trapt. We nemen de belangrijkste vormen met je door.

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen uit zijn op persoonlijke (bank)gegevens. Hoe doen ze dit? Geldcriminelen sturen berichtjes. In deze berichten (die er vaak super betrouwbaar uitzien) word je gevraagd om op een link te klikken en in te loggen met je gegevens.

Hoe voorkom je dit? Leg uit dat er geen enkele betrouwbare financiële instelling ooit vraagt om persoonlijke gegevens. Als je een bericht ontvangt van bank, belastingdienst, ministerie, politie, klik je sowieso nooit op een link.

Twijfel je?

Stap 1. Check het mailadres. Vaak zit hier een kleine tekstfoutje in of is het een vreemd mailadres uit het buitenland.

Stap 2. Kopieer de link en check deze link op www.checkjelinkje.nl

Geldezels

Een geldezel is een vorm van bankrekeningfraude. Geldcriminelen zijn op zoek naar betaalrekeningen om te gebruiken voor het doorsluizen van crimineel geld. Hoe doen ze dit? Geldcriminelen stellen jongeren de vraag of ze tijdelijk de pinpas en pincode mogen lenen. Tegen een vergoeding, cadeau of soms zelfs onder bedreiging. Het klinkt als aantrekkelijk vorm om snel geld te verdienen zonder dat je er iets voor hoeft te doen. En de criminelen doen ook vaak wat ze beloven. Je bent maar een paar uur je pinpas kwijt en je ontvangt ook daadwerkelijk een geldbedrag.

Wat is het gevaar? Jouw bankrekening wordt gebruikt voor het doorsluizen van crimineel geld. De pakkans is bijzonder groot omdat banken alle afwijkende transacties continu in de gaten houden. Een jongerenrekening met diverse grote transacties in korte tijd, laten een belletje rinkelen. Blijkt het om criminele activiteiten te gaan? Dan betekent dit een boete en een strafblad voor je kind. Dit heeft een enorme impact op de toekomst van jouw kind.

Hoe voorkom je dit? Heel simpel. Een pinpas en pincode zijn persoonlijk en geheim. Deel dit met niemand. Ook niet met je beste vrienden die je 100% vertrouwt.

Whatsapp fraude

Whatsapp fraude is een oplichtingsvorm waarbij criminelen proberen om anderen over te halen om geld te storten. Hoe doen ze dit? Geldcriminelen sturen appjes uit naam van een familielid of bekende. In de app doen ze een dringend verzoek om op korte termijn een bepaald bedrag over te maken omdat ze anders problemen krijgen of iets mis lopen. Bijvoorbeeld een ‘broer’ die appt met de boodschap dat hij snel 150 euro moet overmaken om kaartjes voor een gaaf festival te krijgen.

Geldcriminelen steken veel tijd in het vooronderzoek. Via social media onderzoeken ze familiebanden of vriendengroepen en kijken ze naar favoriete bezigheden. Deze persoonlijke aanpak zorgt er voor dat je snel gelooft dat het echt is.

Hoe voorkom je dit? Check de app waarin het verzoek staat:

  • Heeft de ‘bekende’ een nieuw nummer gekregen?
  • Gaat het om een dringend betaalverzoek?
  • Krijg je geen antwoord op vragen?

3x JA? Ben dan gewaarschuwd. Bel de bekende op het nummer dat jij kent.

Blijf altijd alert!

Helaas zijn er, ondanks alle waarschuwingen, nog steeds veel mensen (jong én oud) die slachtoffer worden van deze praktijken. Dus blijft het bespreken. Het is zo zuur als iemand er met het geld van jouw kind vandoor gaat.

O,ja en waarschuw ze meteen dat ze de pinpas ook altijd goed opbergen. Door het contactloos betalen heeft een pinpas tenslotte ook waarde zonder pincode. Dus iemand kan zonder moeite tot 50 euro van de betaalrekening halen.

Gratis pakket Brugklas

Hoeveel zakgeld geef je eigenlijk aan een brugklasser? En welke geldzaken moet je allemaal regelen? Download het gratis pakket Brugklas met fijne checklists, tips en tools. Easy does it. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.