5 Tips veilig pinnen

Helaas is er de laatste jaren een enorme toename van geldcriminaliteit. Je hoeft je kind niet bang te maken, maar leer ze veilig omgaan met digitaal geld.

#1. Berg een pinpas altijd veilig op.

Een pinpas is € 50,- waard. Als je jouw pinpas verliest kan iemand anders met contactloos betalen maximaal 50 euro van jouw rekening halen.

Tip: Is jouw kind de pinpas kwijt? Blokkeer de rekening (tijdelijk) via de bankenapp.

#2. Laat jouw kind de pincode uit het hoofd leren.

Door het contactloos betalen is de pincode minder nodig. Maar soms nog wel. Balen en onhandig dat als je de pincode wel een keertje nodig hebt, je deze niet meer weet. Regelmatig herhalen is de simpele oplossing.

#3. Leer je kind om pinpas en/of pincode nooit aan anderen te geven.

Niet aan vrienden, niet aan klasgenoten en ook niet aan medewerkers van een bank. Weleens van geldezels gehoord? Daarom moet je dit niet doen.

#4. Niet zo stoer, wel slim.

Moet je de pincode invoeren? Houd dan tijdens het pinnen altijd een hand voor het scherm. Staat misschien minder stoer, maar zo kan niemand afkijken.

#5. Veilig omgaan met je gegevens.

Zet een pinpas (geldt ook voor je ID) nooit op social media. Dan kan er ook nooit misbruik worden gemaakt.

Wist je dat…

Het niet veilig is om de bankenapp te openen in een omgeving met free wifi, zoals bijvoorbeeld school? Hackers kunnen in een free wifi omgeving makkelijker inbreken en zo toegang krijgen tot persoonlijke informatie. Heb je de bankenapp nodig? Maak dan gebruik van het 4G of 5G netwerk.

GRAB A FREE GOODIE

Bij de overstap van basisschool en middelbare school verandert er niet alleen de fietsroute en de huiswerkuitdaging. Ook op het gebied van geldzaken is het goed om ze voor te bereiden. Want hoeveel zakgeld kan je geven en wie betaalt gesneuvelde glasplaatjes van de mobiel? Download dit gratis pakket BRUGKLAS en ontvang fijne checklists, tips en tools. Dat maakt een geldgesprek met je kind een stuk makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle docenten opgelet!

Masterclaas GenZ en geld

Ben je op zoek naar de mogelijkheden die worden gefinancierd vanuit de subsidie van Geldlessen.nl? Bekijk hier het aanbod.